Fotóelméletek

FOTOELMELETEK_KONYV-2

A fotográfia (?) elméletei
Vince Kiadó, 2014.
Letöltés…

„Szilágyi Sándor minden intézményi háttér nélkül követte a maga daimónionját, s majdhogynem véletlenül találkozott össze majd húsz évvel ezelőtt nagy témájával, a fotóművészettel. 2007-ben ebből a szenvedélyből született meg a magyar neoavantgárd fotótörténeti feltárásának és értelmezésének korpusza, amelynek hatalmas összegyűjtött anyagát nagyvonalúan bocsátotta közre és engedte át más lehetséges értelmezéseknek is. Most valami hasonlót tett az elmélettel. Összegyűjtötte, ismertette és elfogulatlanul, gyakran kritikusan interpretálta a fotóesztétika legfontosabb dokumentumait. Itt vannak, együtt vannak, egy kötetben vannak az olvasó pedig eldöntheti, hogy mire használja ezt a hasznos könyvet: tájékozódásra, követésre, vitára.” (Radnóti Sándor)

A fogadtatás

Tatai Erzsébet: Még egyszer az indexről, a punctumról és az auráról
exindex, 2015. január 21.
Tovább…

Cséka György: Senki sem számított a spanyol inkvizícióra
Új Művészet, 2015/3.
Tovább…


Fotóelméleti beszélgetések a Mai Manó Házban Videófelvételek

2014-ben jelent meg a Vince Kiadónál a fotóelméletek klasszikus munkáit górcső alá vevő könyvem, A fotográfia (?) elméletei címmel. A könyvet a fotográfiai, műtörténész és kritikus szakmai közönség mondhatni agyonhallgatta: mint látható, mindösszesen másfél könyvkritika jelent meg róla.

Éppen ezért nagyon örültem, hogy Kőrösi Orsolya lehetőséget adott rá: a Mai Manó Házban egy öt párbeszédből álló sorozatban beszéljem meg az alapkérdéseket az általam – fotóelméleti nézőpontokból – erősen kritizált szerzők munkásságának hazai szakértőivel. Beszélgetőpartnereim: Angyalosi Gergely, Horányi Özséb, Radnóti Sándor, Tillmann József és Szegedy-Maszák Zoltán. Ezúttal is köszönöm a lehetőséget mind Kőrösi Orsolyának, mind pedig a beszélgetőtársaimnak.

Tovább…

Korábbi cikkek és elmélkedések

Amatőrök és profik
Népszabadság, 1994. május 14.
Tovább…

Ansel Adams zónarendszere
Pelikán kiadó, 1995, javított változat.
Letöltés…

ansel_adams

A hályogkovács bugylibicskái
Szempontok a művészi fénykép fenomenológiájához
Balkon, 1999/6.
Tovább…

Képterápia
Beszélő, 2001. október.
Tovább…

Kártya az asztalon
Beszélő, 2002. május.
Tovább…

Turay Balázs pszeudo panorámái
Beszélő, 2003. januárfebruár.
Tovább…