Fotó szak a Képzőn?

Valamikor 2002–2003 körül (pontos időponttal sajnos nem tudok szolgálni) néhányan fölkerestük Magyar Bálint akkori oktatási minisztert: hátha tudna abban segíteni, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Fotóművész (és mellette Fotórestaurátor) szak vagy legalább szakirány indulhasson. A megbeszélés kezdeményezője én voltam, és emlékeim szerint a következők vettek részt rajta: a miniszter úron kívül Farkas Ádám szobrász, a MKE akkori rektora, Hantos Károly, az egyetem (ha jól emlékszem) oktatási rektorhelyettese, Peternák Miklós, az Intermédia Tanszék vezetője, Szegedy-Maszák Zoltán, az Intermédia Tanszék docense; őszintén szólva másokra nem emlékszem, bár szerintem többen voltunk. Azt tudom, hogy a kezdeményezést támogatta Szőke Annamária, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének adjunktusa, továbbá Kerekes Gábor és Vékás Magdolna fotóművészek, de arra már nem emlékszem, hogy a megbeszélésen is részt vettek-e.

A megbeszélés egyébként rendkívül konstruktív volt: Magyar Bálint előadta, hogy ő mint miniszter nem kezdeményezheti egy új szak vagy szakirány indítását, de „amennyiben ezt az egyetem kezdeményezi, én mellérakom az ehhez szükséges pénzt”. Nem akármilyen mondat egy miniszter szájából! Az egyetem képviselői egyébként leginkább azt szerették volna elérni, hogy az intézmény szabaduljon meg a Bábszínház „társbérletétől”; Magyar Bálint megígérte, hogy beszél az ügyben
Demszky Gábor főpolgármesterrel, hogy a Bábszínház kapjon egy új épületet, és az így felszabadult ingatlanrész (ami nagyobb, mint az egyetemé) a Képzőhöz kerüljön.

Aztán jó két-három évig az égegyadta világon semmi nem történt. Időnként rákérdeztem ugyan az említetteknél, de az derült ki: senki a füle botját sem mozgatta. Én ezalatt megbízás nélkül, társadalmi munkában lázasan gyártottam a szakmai anyagokat: tanmeneteket, óraleírásokat, tankönyvvázlatokat stb. (Ezekből közlök most néhányat.) Még a doktori programba is bejelentkeztem: gondoltam, ha elindítják a szako(ka)t, és ehhez – a lelkesedésen túl – megfelelő végzettségű ember kell, nehogy már ezen múljon a dolog.

Mindegy: nem ragozom tovább. Az egész kezdeményezés a hamvába holt. Annyit sikerült csupán elérnünk, hogy a Képző sokszorosító grafika tanszékén belül megindulhatott némi alternatív fotótechnikai okítás, jómagam és főleg Kerekes Gábor és Vékás Magdi részvételével. Mit mondjak: ez is több, mint a semmi. De hát…

Pedig milyen szép álom volt!

A Fotó szak leírása
Tovább…

André Kertész Fotográfiai Intézet
Tovább…

A Fotó szak tanrendje
Tovább…

A Fotó szak szakirodalma
Tovább…